ЗІРОЧКИ ЖОВТІ (цибулька гусяча, часник жовтий; гусиный лук жёлтый, Gagea lutea) —
невелика (10—30 см заввишки) багаторічна цибулинна гола рослина родини
лілійних. Цибулина одна, видовжено-яйцевидна, з буру ват о-сіруватими
оболонками. Стебло прямостояче, вгорі розгалужене, між основою й
суцвіттям безлисте. Прикореневий листок одиничний, широколінійний,
плоский, 6—12 мм завширшки, на верхівці різко відтягнутозагострений, з
ковпачком. Квітки двостатеві, правильні, у зонтиковидному з З—7 (рідше з
10—12) квіток суцвітті з двома майже супротивними, по краю
павутинистоопушени-ми листками при основі; оцвітина проста, віночковидна,
шестичленна, жовто-зеленого забарвлення. Плід — куляста коробочка. Цвіте
у квітні.
Поширення. Зірочки жовті трапляються по всій території України в лісах,
серед чагарників. Сировина. З лікувальною метою використовують свіжі
цибулинки. Рослина неофіцинальна.
Хімічний склад вивчено недостатньо. Відомо, що вся рослина містить
часникову ефірну олію, в складі якої є сірка. Фармакологічні властивості
і використання. У народі відвар цибулинок вживають від астми, водянки й
жовтяниці. Невелику кількість відвару цибулинок у молоці дають дітям при
спазмофілії. Для гоєння ран використовують подрібнені свіжі цибулинки.
Цибулинки зірочок жовтих їстівні. Листки рослини використовують для
приготування ранньовесняних салатів.
Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — відвар цибулинок (1 столова
ложка свіжих цибулинок на 300 мл окропу, варять 5 хвилин, настоюють 1—2
години, проціджують) по 1 столовій ложці 3—4 рази на день.