ІРГА КРУГЛОЛИСТА (ирга круглолистая, Amelanchier rotundifolia Med) —
слаборозгалужена кущова рослина родини розових, заввишки 50— 200 см. Молоді
пагони опушені, пізніше вони голі, пурпурно-коричневі. Листки чергові,
черешкові, округлоовальні або округло-яйцевидні, по краю зубчасті, зверху
зелені, голі, знизу — білуваті, опушені; листкові пластинки на верхівці з
невеликою виїмкою або загострені. Квітки правильні, двостатеві, 5-пелюсткові,
зібрані в густі 3—6 (8)-квіткові китиці на верхівках облистнених гілок;
пелюстки лінійно-ланцетні, білі. Плоди кулясті, спочатку червоні, стиглі —
чорні, з сизуватою поволокою, соковиті. Цвіте у квітні — травні. Плоди
достигають у липні — серпні.
Поширення. Ірга круглолиста трапляється в
Криму на відкритих кам'янистих місцях, осипах, у світлих лісах у середньому
гірському поясі. По всій території України її вирощують у садах і парках як
декоративну рослину.
Сировина. З лікувальною метою використовують стиглі
плоди, кору і листя. Стиглі плоди не опадають, що дає змогу збирати їх до
перших заморозків. Знімають плоди без плодоніжок. Використовують їх свіжими або
сушать на сонці чи в плодово-ягідних су шарках. Листя заготовляють у травні —
червні, кору — восени. Рослина неофіціальна.
Хімічний склад. Плоди ірги
круглолистої містять дубильні речовини (0,5 % ), флавоноли (ЗО мг % ),
стерини, аскорбінову кислоту (38,7 мг%), провітамін А (0,2— 1,0 мг%), органічні
кислоти (переважно яблучну), цукри (понад 11%), мікроелементи (мідь, свинець і
кобальт). У корі й листі є значна кількість дубильних речовин.
Фармакологічні властивості і використання. Як в'яжучий засіб свіжі плоди
або сік ірги (часто в поєднанні з соками диких яблук і груш) використовують для
лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, пов'язаних з порушенням
травлення. Завдяки наявності в плодах 0-ситостерину, який є антагоністом
холестерину, їх вживають для профілактики атеросклерозу. Як полівітамінний засіб
плоди ірги використовують для профілактики гіпо- та авітамінозів С і В. Відвари
кори і листя мають в'яжучі й обволікаючі властивості й використовуються при
шлунково-кишкових захворюваннях та для гоєння гнійних ран. Із свіжих плодів
ірги виготовляють желе, варення, пастилу, компоти тощо. Сушені плоди
використовують як замінник коринки.