(арбуз обыкновенный, Citrúllus lanátus ) — однорічна однодомна трав'яниста шорстковолосиста рослина родини гарбузових. Стебло волохато-шорстке, лазяче (за допомогою дво-трироздільних вусиків), дуже розгалужене, п'ятигранне, 2—5 м завдовжки. Листки чергові, черешкові, до 20
см завдовжки, глибоко розділені на 3—5 вузеньких округлих
часток, які в свою чергу надрізані
на округлі часточки. Квітки одностатеві, одиничні; віночок — 5-роздільний, сірчасто-жовтий. Плід
— велика, куляста або видовжена, зелена
або білувата ягода, з соковитим
червоним або жовтуватим м'якушем.
Цвіте у червні — липні. Плоди достигають у серпні — вересні.
Поширення. Кавун звичайний походить з
напівпустель та пустель Південної Африки. На
Україні, переважно в південних районах, його широко вирощують як харчову рослину.
Сировина. З лікувальною метою використовують
м'якуш і шкірку зрілих плодів, а також насіння. Рослина неофіцинальна.
Хімічний склад. М'якуш кавуна містить до 8,7 % цукрів
(переважно фруктоза), 0,1 % органічних кислот
(яблучна, лимонна та інші),
пектинові речовини (0,5%), клітковину
(0,5%), фолієву кислоту (8 мкг/100)
і незначну кількість інших вітамінів
(С, В,, В2, В6,
нікотинову кислоту і р-ка-ротин).
Фармакологічні властивості і використання. Сік і м'якуш кавуна мають сечогінні й жовчогінні властивості, добре гамують спрагу при гарячці. Ніжна клітковина кавунів збуджує перистальтику кишок, прискорює прискорює
виведення з організму холестерину, виявляє легку послаблюючу дію. При каменях у жовчному міхурі,
циститах, нефритах, пієлонефритах і нирковокам'яній хворобі (уратний, кальцієвооксалатний і цистиновий уролітіаз з випадінням солей у кислому середовищі) рекомендується щодня
вживати по 2—2,5 кг свіжих кавунів. Тривале вживання м'якуша Кавуна виліковує хронічні гастрити, покращує
стан хворих на атеросклероз і цукровий діабет. При хронічній
недостатності кровообігу, гіпертонії, нефритах,
пієлоциститах, подагрі, хворобах печінки і жовчного міхура
призначають кавунні розвантажувальні дні, які,
залежно від стану хворого, проводять два рази на
тиждень або один раз на десять днів. У розвантажувальні
дні хворий одержує лише 1,5
кг кавуна, з'їдає його за 5 прийомів. Розвантажувальні
дні треба проводити під контролем лікаря. Як сечогінний засіб свіжий або квашений кавун корисний при
ожирінні. Насінням кавуна виганяють глистів, а
розтерте насіння з молоком вживають при маткових
кровотечах. Як сечогінний засіб використовують і шкірку
кавуна.
Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО—настій сухих
шкірок (80—100 г сировини на 500 мл окропу, настоюють до охолодження) по півсклянки 4—5 раз
на день при гострих і хронічних запаленнях товстого кишечника;
відвар шкірок (20 г
сухих або свіжих шкірок на 200 мл окропу) по півсклянки 3—4 рази на день як сечогінний засіб