однодомна однорічна трав'яниста, вкрита жалкими волосками, рослина
родини кропивових. Стебло прямостояче, чотиригранне, 15— 60 см заввишки. Листки супротивні,
цілісні, еліптичні або яйцевидні, гострі, по краю гострозуб-часті, 4—5 см
завдовжки. Квітки світло-зелені, дрібні, одностатеві, зібрані в переривчасті
пазушні волоті (суцвіття не довші за черешки листків, у пазухах яких вони
містяться); оцвітина чотирироз-дільна. Плід — сім'янка. Цвіте у травні —
вересні.
Поширення. Кропива жалка росте по всій території України на берегах
річок, як бур'ян по городах, у садах, поблизу житла, серед чагарників.
Заготівля і зберігання. Для лікування використовують листя кропиви, яке збирають під час цвітіння рослини, відокремлюючи
його від стебла, і сушать обов'язково в затінку, по змозі швидко. Сушіння
припиняють, коли центральні жилки стають ламкими. Сухої сировини виходить
22—23 % . Строк придатності — 2 роки. Рослина неофіцинальна.
Хімічний склад.
За якісним складом листя кропиви жалкої схоже з листям кропиви дводомної.
Фармакологічні властивості і використання. У народній медицині кропиву жалку
використовують нарівні з кропивою дводомною, а іноді навіть віддають їй перевагу.
Настій листя кропиви жалкої використовують як кровоспинний (при легеневих,
кишкових, маткових, гемороїдальних та інших кровотечах), сечогінний (при
набряках) та загальнозміцнюючий засіб. Вживання настою показане й при нервових
розладах, ревматизмі, алергії й анемії, при звичних запорах, диспепсіях і
шлункових коліках. Широко, використовують препарати кропиви жалкої в
дерматології й косметиці: всередину — при екземі, сверблячці, кропив'янці;
місце-во — при себореї голови, круговій або гніздовій плішивості, запрілості.
Цінують кропиву жалку і як продукт харчування: змолодого
листя готують салати (про приготування див. у статті Кропива дводомна),
приправи до м'ясних
страв і зелений
борщ. Лікарські форми і застосування.
ВНУТРІШНЬО — настій листя (2
столові ложки сировини на 400 мл окропу, настоюють 2 години) по
півсклянки 3 рази на день
до їди; дві
чайні ложки суміші (порівну) листя кропиви жалкої і
ожини сизої напарюють 2 години на
склянці окропу і
п'ють по
півсклянки 3 рази
на день для регулювання функціональної діяльності
шлунка та від дизентерії; свіжий
сік з листя
кропиви жалкої вживають
по 1
чайній ложці 3 рази
на день як кровоспинний засіб.
ЗОВНІШНЬО — відвар листя (100
г сировини кип'ятять
30 хвилин в 1л оцту, розведеного
водою у співвідношенні 1:1) для миття
голови при себореї та круговій
або гніздовій плішивості
(мити ввечері перед
сном, без мила);
насичені свіжим соком
кропиви стерилвні тампони
прикладають до запрілостей; ран і варикозних виразок. Протипоказання див. у статті Кропива
дводомна.