Мигдаль звичайний (Amygdalus communis;миндаль обыкновенный) - гіллястий кущ або невелике (4—8 м заввишки) дерево родини розових.
Має пагони двох типів: видовжені вегетативні і вкорочені генеративні.
Кора на однорічних пагонах червонувато-коричнева, на гілках — сіро-бура,
на стовбурі — сіро-чорна. Листки чергові, ланцетні,
залозисто-пилчасті, загострені. Квітки правильні, 5-пе-люсткові,
двостатеві, майже сидячі, одиничні або розміщені попарно; пелюстки білі
або світло-рожеві. Плід — кістянка; кісточка дірчасто-ямчаста,
стисла, овальна, з поверхні гладенька. Цвіте у лютому — березні, до
розпускання листя. Існують дві форми мигдалю звичайного, які
морфологічно не розрізняються: з солодким ядром (var. sativa, синонім —
var. dulcis) і з гірким (var. amara).
Поширення мигдалю звичайного.Гіркомигдальні дерева дико ростуть у
горах Копетдагу (Туркменія), у західному Тянь-Шані та в південній
Вірменії. На Україні, переважно в Криму, мигдаль вирощують. У
культурі переважно сорти з солодким ядром.
Заготівля і зберігання мигдалю звичайного Для медичних потреб
використовують ядра плодів (Semina Amygdali excorticate) і листя (Folia
Amygdali). Плоди збирають повністю стиглими, коли вони починають жовтіти
і випадати з оплодня. Досушують їх на сонці або в приміщенні, яке
добре провітрюється. Готову сировину зберігають у сухому місці,
стежачи, щоб її не ушкоджували гризуни. Строк зберігання — 4 роки.
Хімічний склад мигдалю звичайного Насіння солодкого мигдалю (Semen
Amygdalae dulces) містить жирну олію (30— 62%), білок (до 20%),
сахарозу (10%), глюкозу, гумоподібні речовини (2—3%), слиз (3%),
емульсин, ліпазу та інші ферменти, вітаміни В, (0,15—0,22 мг %), В2 (0,62 мг %), В5, В6,
РР (4,8 мг %), С (6—18 мг %), каротин (0,02— 0,17 мг %), дубильні
речовини (0,17—1,39%), аспарагін та холін, 18 макро- і мікроелементів
(до 3%) — кальцій, магній, натрій, залізо, марганець, мідь, барій та
інші. Насіння гіркого мигдалю (Semen Amygdalae amarae) відрізняється
меншим вмістом цукрі (3—5%) і жирної олії (35—38%) та наявністю
глікозиду синильної кислоти амигдаліну (1,5—8%). Жирна олія солодкого та
гіркого різновидів мигдалю складається з олеїнової (понад 70%),
лінолевої (20%) та пальмітинової (3%) кислот, фітостерину (0,3%) та
гліцеридів насичених жирних кислот (до 5%).
Фармакологічні властивості і використання мигдалю звичайного Солодкий
мигдаль рекомендують вживати при недокрів'ї, астенії, після
перенесених виснажливих хвороб, при затримці росту у дітей та як ліки
від судомного кашлю, при підвищеній кислотності шлункового соку, виразці
шлунку, особливо у завзятих курців (тамує епігастральний біль). Гіркий
мигдаль для їжі непридатний. Він містить амигдалін, який під дією
соляної кислоти шлунку та ферменту емульсину (є в самому мигдалі)
розкладається на глюкозу, бензойний альдегід і дуже отруйну синильну
кислоту. З одного плоду гіркого мигдалю може надійти в організм близько 1
мг синильної кислоти. Вважається, що для дорослої людини смертельною
дозою є 30—60 плодів гіркого мигдалю, а для дитини — 7—15.
Розтовкуючи ядро солодкого мигдалю з водою або молоком, одержують
мигдальне молоко (Emulsio Amygdalarum), яке застосовують при опіках і
інших ушкодженнях шкіри, при сверблячці, як косметичний засіб при
дифузному облисінні та для догляду за шкірою всіх типів. Мигдалева олія
(Oleum Amygdalarum), яку добувають холодним пресуванням ядер солодкого й
гіркого мигдалю, застосовується при гастриті, колітах, як проносний
засіб при запорах (особливо у немовлят) і як основа для лініментів та
інших галенових продуктів, а також як розчинник для препаратів, які
використовують у вигляді ін'єкцій. Як зовнішній засіб мигдалеву олію
використовують при сверблячці і пролежнях. Рафінована мигдалева олія,
одержана гарячим пресуванням, використовується як харчовий продукт і в
парфюмерній промисловості, а нерафінована — у миловарінні. З макухи
солодкого мигдалю виготовляють мигдалеві висівки (Furfur Amygdalarum),
які використовують у косметиці як засіб, що пом'якшує і очищає шкіру. З
макухи гіркого мигдалю шляхом переганяння з водяною парою одержують
гіркомигдалеву воду (Aqua Amygdalarum amararum). Для цього макуху
подрібнюють на порошок, заливають водою у співвідношенні 1:7,
залишають кілька годин для бродіння, а після цього проводять
переганяння. Одержана таким чином гіркомигдалева вода містить до 0,25%
синильної кислоти і використовується як ефективний седативний засіб при
бронхіальній астмі, катаральному бронхіті, гастралгії, кашлі, безсонні
та від нестримного блювання; місцево — як знеболюючий засіб. У
гомеопатії настойка гіркого мигдалю використовується при астмі,
епілепсії, дифтерії.
Лікарські форми і застосування мигдалю звичайного
Внутрішньо — настій сухого листя (1 столова ложка
сировини на 200 мл окропу) по півсклянки 4 рази на день між прийомами
їжі як протикашлевий засіб;
мигдалеву олію п'ють натщесерце (дорослим — 3 столові ложки, дітям і людям похилого віку — 1) як проносний засіб;
30 г ядер солодкого мигдалю і одне ядро гіркого розтовкти, змішати з
100 г молока і 50 г вершків і прийняти за день за 2 рази при виразці
шлунка (приймати за 30 хвилин до іди);
настій на олії (100 г солодкого мигдалю тонко подрібнити, змішати з 2
столовими ложками порошку з листя розмарину справжнього, додати 800 г
маслинової олії, настояти один місяць, процідити) по 1 столовій ложці
через кожні 2 години при гострому запаленні тонкого кишечника з
діареєю;
мигдалеве молоко (100 г солодкого мигдалю розтовкти з невеликою
кількістю води і цукру, додати 2 л води, в якій було розчинено 100 г
цукру, добре розмішати) по півсклянки 3 рази на день до їди як
пом'якшувальний засіб при кашлі й гастриті;
солодкий мигдаль вживати по 10 шт. три рази на день до їди протягом 3
днів, а наступний тиждень — тільки вранці по 20 шт. при підвищеній
кислотності шлункового соку.
Зовнішньо — мигдалеве молоко (потрібну кількість
мигдалю розтерти з молоком у співвідношенні 1:10 до стану кашки) і
мигдалеву олію застосовувати для змащування.
|