П`ятниця, 22.11.2024, 13:07Головна | Реєстрація | Вхід

Категорії розділу

Г - лікарські рослини на Г [7]
Гарбуз, герань криваво-червона, горобина звичайна
Д - лікарські рослини на Д [5]
Деревій паннонський,диня посівна, дуб звичайний
Е - лікарські рослини на Е [4]
Ехінацея пурпурова, евкаліпт кулястий, евкаліпт попелястий
Ж - лікарські рослини на Ж [5]
Жабник польовий, жабурник звичайний, живокіст лікарський
З - лікарські рослини на З [6]
Звіробій, золототисячник малий, золотушник звичайний
І - лікарські рослини на І [2]
Ірга круглолиста, ірга канадська
К - лікарські рослини на К [11]
Кавун звичайний, калина,каланхое Дайгремонта, каланхое перисте, капуста, картопля, кропива дводомна, кропива жалка, калачики лісові
Л - лікарські рослини на Л [9]
Латаття біле,ластовень лікарський, лещиця волотиста,лілея біла, лимон, лимонник китайський
М - лікарські рослини на М [7]
Майоран, мандарин, материнка звичайна, м'ята
Н - лікарські рослини на Н [3]
Наперстянка пурпурова, нетреба звичайна
О - лікарські рослини на О [3]
Огірок посівний
П - лікарські рослини на П [4]
Півники болотні
Р -лікарські рослини на Р [3]
Резеда жовта, ріпа, ромашка лікарська
С- лікарські рослини на С [3]
Самшит вічнозелений
Т- лікарські рослини на Т [3]
Тамус звичайний, тополя чорна
У [0]

Пошук

Форма входу

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Р -лікарські рослини на Р

Головна » Лікарські рослини України » Р -лікарські рослини на Р

Ріпа

РіпаРіпа (Brassica rаpа;репа огородная ) - овочева коренеплідна дворічна рослина родини капустяних (хре­стоцвітих). У перший рік роз­виває розетку листків і корене­плід, на другий — квітконосне стебло і насіння. Стебло прямо­стояче, облистнене, 30—100 см заввишки. Прикореневі листки ліровидні, жовтаво-зелені, вкри­ті щетинками. Стеблові листки сизуваті; нижні — лірозидні, верхні — стеблообгортні, сидячі, ланцетні. Квітки двостатеві, пра­вильні, золотаво- або блідо-жов­ті, зібрані в щитковидне суцвіття; оцвітина подвійна, чотиричлен­на. Плід — багатонасінний стру­чок з шиловидним носиком. Цві­те з травня по серпень.

Поширення. Ріпу вирощують на городах по всій території Украї­ни.

Заготівля і зберігання. З ліку­вальною метою використовують свіжі коренеплоди ріпи. Збері­гають їх у льоху в вологому пі­ску.

Хімічний склад. Коренеплоди рі­пи містять білки (1,74%), вугле­води (до 9%), клітковину (1,41%), стерини (В-ситостерин, кампесте­рин, брасикостерин), тіоглікозиди, ізотіоціанові сполуки, фос­фатиди і жирні кислоти (лінолеву, ліноленову, пальмітинову, олеїнову), вітаміни В1, В2, В5, аскорбінову (до 60 мг %) і пантотенову кислоти, каротиноїди (лі­копін, у-каротин, криптоксантин) і антоціани (рубробрасицин, рафанузин).

Фармакологічні властивості і ви­користання ріпи.

Ріпа має відхарку­вальні, протизапальні, антисеп­тичні й болетамувальні власти­вості, підвищує діурез, стимулює секрецію шлункового соку та по­силює перистальтику кишечни­ка. Відвар коренеплоде вживають при захриплості голосу, хроніч­ному бронхіті, бронхіальній аст­мі та як засіб, що заспокоює серцебиття й покращує сон і як легкий послаблюючий засіб. У сирому вигляді ріпу признача­ють при хронічних запорах, а сві­жий сік ріпи дають цинготним хворим, п'ють, підсолоджуючи медом або цукром, при простуд­них захворюваннях верхніх ди­хальних шляхів, що супроводять­ся сухим кашлем. У лікувальному харчуванні ріпу застосовують при гіпацидних гастритах, дискінезіях жовчовивідних шляхів за гіпокінетичним типом, при атонії кишечника й спастичних колі­тах та для профілактики гіпо- й авітамінозів (особливо в північ­них районах країни). Використо­вують ріпу і як зовнішній засіб: з   кашки   вареної  ріпи роблять припарки при подагрі, а з про­тертої свіжої ріпи готують мазь для лікування відморожень.

Лікарські форми і застосування ріпи.

Внутрішньо — відвар коренеплода (1—2 столові ложки подрібненої си­ровини на 200 мл окропу, варити 15 хвилин, процідити) по чверті склян­ки 4 рази на день або по 1 склянці на ніч;

свіжий сік по 1—2 столові ложки 3—4 рази на день, підсолод­жуючи медом або цукром на смак.

Зовнішньо — протерту свіжу ріпу змішують з гусячим жиром у спів­відношенні 2:1 й використовують для змащування відморожених ділянок тіла;

варену терту ріпу прикладають до хворих частин тіла при подагрі.

Слід пам'ятати, що при виразковій хворобі шлунка й дванадцятипалої кишки та при гострих гастритах і ентероколітах вживати ріпу в сирому вигляді протипоказано.


Разом із цим читають:
Категорія: Р -лікарські рослини на Р | Додав: Netochka (20.01.2011)
Переглядів: 2444 | Теги: репа огородная, Brassica rаpа, запори, кашель, Ріпа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Попереджаємо: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем
Copyright Лікарські рослини, косметика © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz