Четвер, 28.03.2024, 21:13Головна | Реєстрація | Вхід

Категорії розділу

Г - лікарські рослини на Г [7]
Гарбуз, герань криваво-червона, горобина звичайна
Д - лікарські рослини на Д [5]
Деревій паннонський,диня посівна, дуб звичайний
Е - лікарські рослини на Е [4]
Ехінацея пурпурова, евкаліпт кулястий, евкаліпт попелястий
Ж - лікарські рослини на Ж [5]
Жабник польовий, жабурник звичайний, живокіст лікарський
З - лікарські рослини на З [6]
Звіробій, золототисячник малий, золотушник звичайний
І - лікарські рослини на І [2]
Ірга круглолиста, ірга канадська
К - лікарські рослини на К [11]
Кавун звичайний, калина,каланхое Дайгремонта, каланхое перисте, капуста, картопля, кропива дводомна, кропива жалка, калачики лісові
Л - лікарські рослини на Л [9]
Латаття біле,ластовень лікарський, лещиця волотиста,лілея біла, лимон, лимонник китайський
М - лікарські рослини на М [7]
Майоран, мандарин, материнка звичайна, м'ята
Н - лікарські рослини на Н [3]
Наперстянка пурпурова, нетреба звичайна
О - лікарські рослини на О [3]
Огірок посівний
П - лікарські рослини на П [4]
Півники болотні
Р -лікарські рослини на Р [3]
Резеда жовта, ріпа, ромашка лікарська
С- лікарські рослини на С [3]
Самшит вічнозелений
Т- лікарські рослини на Т [3]
Тамус звичайний, тополя чорна
У [0]

Пошук

Форма входу

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

М - лікарські рослини на М

Головна » Лікарські рослини України » М - лікарські рослини на М

Мандарин

мандаринМАНДАРИН
(мандарин, Citrus reticulata) — невелике (2—3,5 м заввишки) вічнозелене плодове дерево родини рутових. Молоді гілки зелені. Листки шкірясті, чергові, ланцетні, притуплені, зчленовані з черешками. Квітки двостатеві, одиничні або по 2 в пазухах листків; пелюстки білі, помітно відігнуті. Плід ягодоподібний, округло сплюснутий, на верхівці вдавлений, оранжево-жовтий. Цвіте у березні—квітні.
Поширення В дикому стані невідомий. На Україні вирощують як оранжерейну плодову рослину.
Сировина 3 лікувальною метою використовують плоди рослини.
Хімічний склад. У м'якуші плодів є цукри (до 10,5% ), вітамін С (до 40 мг% ), тіамін, органічні кислоти (0,6—1,1 % ). Шкірка плодів містить ефірну олію (1,9—2,5%), флавоноїдні глікозиди, гіркі речовини та барвники. Головними складовими частинами ефірної олії є а-лимонен, а-пінен, цитраль, мірцен, п-цимол, терпінолен, каприловий та інші альдегіди, метиловий ефір антранілової кислоти та спирти.
Фармакологічні властивості і використання. В натуральному вигляді мандарини вживають як загальнозміцнювальний засіб. Настойку із шкірки плодів використовують як засіб, що збуджує апетит, поліпшує травлення, пом'якшує кашель, сприяє кращому відділенню мокрот. Шкірка плодів входить до складу гіркої настойки (див. статтю Золототисячник малий). Свіжим натуральним соком (часточкою мандарина), якому притаманні фунгіцидні властивості, натирають ділянки шкіри, уражені мікроспорією або трихофітією.
Лікарські форми і застосування. ВНУТРІШНЬО — настойку (2 столові ложки свіжої шкірки настоюють 7 днів на 250 мл спирту або горілки) по 20 крапель з водою три рази на день за 30 хвилин до їди.

Разом із цим читають:
Категорія: М - лікарські рослини на М | Додав: Netochka (18.10.2010)
Переглядів: 2354 | Теги: мікроспорія, Мандарин, кашель, лікувальні властивості, апетит, лікарська рослина, Citrus reticulata | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Попереджаємо: перш ніж скористатися рецептом, порадьтеся з лікарем
Copyright Лікарські рослини, косметика © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz