Лавр благородний (Laurus nobilis);лавр благородный - невисоке (8—10 м заввишки) вічнозелене дводомне дерево або кущ
родини лаврових. Має густу пірамідальну крону; кора бура, гладенька.
Листки чергові прості, короткочерешкові, шкірясті, ланцетні, цілокраї,
загострені. Квітки одностатеві, дрібні, білі, в 4—6-квіткових
зонтиковидних суцвіттях, розміщених по 1—3 в пазухах листків; оцвітина
чотирилиста. Плід — синьо-чорна, однонасінна кістянко. Цвіте у
квітні. Плоди достигають у жовтні — листопаді.
Поширення. Лавр благородний розводять у Південному Криму як ефіроолійну, пряну і декоративну рослину.
Заготівля і зберігання лавру благородного Для лікарських потреб
використовують листя (Folia Lauri) і зрілі плоди (Fructus Lauri). Листя
збирають у зимовий період (з середини листопада до середини лютого),
зрізуючи ножами або секаторами тоненькі облистнені гілочки, і сушать
під укриттям на вільному повітрі або в добре провітрюваних приміщеннях.
Зберігати лавровий лист треба в щільно закритих банках, бо його запах
нерідко спричинює головний біль. Плоди збирають у жовтні — листопаді,
пров'ялюють на сонці й сушать при температурі, не вищій за 40°. Плоди
лавра входили в першу Державну фармакопею СРСР.
Хімічний склад лавру благородного
Листя рослини містить ефірну олію
(0,5—4,5%), катехіни (1,62—2,54%), флавоноїди (рутин, кемпферол,
кверцетин), антоціани, сесквітерпенові лактони. До складу ефірної олії
входять камфен, карвон, лимонен, мірцен, а-пінен, В-пінен, сабінен,
а-феландрен, В-феландрен, терпінолен, терпінілформіат, евгенол,
метилевгенол, ацетилевгенол, ліналоол, п-цимол, 1,8-цинеол, а-терпінеол,
терпіненол. Плоди лавра містять ефірну (3,9—4,1%) і жирну (26,3—44%)
олію, дубильні речовини та інші сполуки. У складі ефірної олії плодів є
цинеол, а-пінен, В-піненцитраль, корична кислота й її ефіри, вільні
спирти, феноли, сесквітерпени тощо.
Фармакологічні властивості і використання лавру благородного Галенові
продукти з листя рослини приймають усередину при діабеті
(гіпоглікемічні властивості), псоріазі й малярії. Настоєм сухого листя
на олії натирають болючі місця при артритах, міозитах і невралгіях.
Використовують листя і як приправу до страв. Раніше з плодів лавра
добували жирну олію (Oleum Lauri), яку використовували як відтяжний
засіб при ревматизмі, паралічах і простудних захворюваннях та для
лікування корости. У домашніх умовах виготовляють мазь з листя лавра і
хвої ялівцю звичайного, яку використовують як заспокійливий і
знеболюючий засіб при ревматичних і простудних болях і судомах. У
зелених насадженнях Криму лавр виконує естетичну, санітарну й
гігієнічну функції, збагачує повітря біологічно активними речовинами,
здатними знезаражувати повітря від шкідливих мікроорганізмів.
Експериментальними спостереженнями встановлено, що леткі фітонциди
рослини пригноблюють розвиток мікобактерій — збудників туберкульозу.
Поєднання декоративних якостей з антимікробною активністю летких
виділень робить лавр благородний невід'ємною належністю зелених
насаджень курортної зони Криму.
Лікарські форми і застосування лавру благородного
Внутрішньо —настій листя (10 листків заливають трьома склянками окропу, настоюють 2—3 години) по півсклянки 3 рази на день при діабеті;
20 сухих листків заливають двома склянками окропу, кип'ятять 10
хвилин, проціджують і випивають протягом дня за 3 рази при псоріазі
(курс лікування — 5—7 днів).
Зовнішньо — настій листя на соняшниковій олії (30 г
сировини на 200 г олії, настоюють 10 днів) та мазь (порошок з листя і
хвої ялівцю звичайного змішують з вершковим маслом у співвідношенні
6:1:12 і розтирають) для втирання.
|