Головна » 2010»Липень»14 » Правила збирання окремих частин лікарських рослин
12:57
Правила збирання окремих частин лікарських рослин
Бруньки (gemmae)
збирають ранньою весною, коли в рослині вже почався рух соків і бруньки вже дуже набубнявіли, але ще не почали
розпукуватися, їх обережно зрізують ножицями абе
ножем.
Тара для збирання— мішки
і козуби, в які бруньки треба укладати пухко.
Кору (cortex) також збирають весною і на початку періоду руху
соків, до розпукування листків, бо кора тоді легко відстає від деревини. Кору вбирають з молодих стовбурів одно-і дворічного віку або з бічних пагонів (гілок). Кора із старих стовбурів
не
придатна.
Знімають кору
так: гострим ножем роблять на гілці або на стеблі надрізи
до деревини—два кільцевих надрізи
на віддалі 20—30 см один від одного і один-два подовжніх надрізи, які з'єднують кільцеві, після чого знімають трубки кори. Тара для збирання
кори—мішки, кошики, ящики.
Листки (folia) збирають здебільшого до
початку цвітіння або в початковий період
цвітіння рослини. Листки
зривають (общипують) руками, відрізують
ножицями або ножем. Іноді врізують
траву, тобто всю надземну частину рослини, а потім зривають листки.
Перед
сушінням листки очищають від стебел,
черешків (якщо
вони
не потрібні) та інших сторонніх частин.
Тара для збирання—кошики, козуби,
ящики, але не мішки.
Квітки (flores)
і вершки, що цвітуть, збирають звичайно на початку цвітіння, або під час
розцвітання, коли вони мають свіжий вигляд і ще не почали
в'янути. Квітки і вершки зривають
руками
або відрізують ножицями (іноді застосовують спеціальні граблі-гребінці).
Тара для збирання—та, що й для листя, в яку квітки і
вершка
укладають пухко.
Траву (herba)—всю надземну частину рослини—збирають на gjxfnre або під час повного цвітіння.
Траву зрізують ножем або cерпом (не слід висмикувати з корінням).
Укладають траву в таку ж тару, що й
для листя.
Плоди (fructus),
ягоди (daccae), насіння (semina) збирають ділком достиглими.
Плоди й насіння укладають у мішки, ягоди збирають у тверду тару—ящики, кошики, козуби.
Корені (radices), кореневища (rhizoma), бульби (tubera) збирають у одно-і дворічних рослин восени, а в
багаторічних— восени і весною. Корені викопують
лопатою або копачем. Свіжо-викопані корені очищають
(обтрушують) від землі, один—два рази прополіскують у
холодній воді і потім відразу ж висушують. Збирають або тільки корені (проскурник, кульбаба), або кореневища з коренями (валеріана, чемериця), або тільки кореневища (змійовик, дубровка); в останньому разі перед сушінням корінці треба зрізати. Дуже великі корені та кореневища перед сушінням розрізують на поперечні частини.
Тара для збирання—мішки, кошики,
козуби.