Як приготувати водний настій із лікарських рослин?
Водні настої із лікарських рослин можна приготувати двома способами.
Гарячий спосіб приготування настою
Гарячий спосіб полягає в тому, що подрібнену сировину (листя, стебла, квітки, плоди, насіння, кору, кореневища і т. д.) в необхідному дозуванні поміщають в ємкість, заливають окропом, закривають кришкою або нагрівають на слабкому вогні (краще всього на водяній лазні), не доводячи до кипіння. Вміст настоюють впродовж вказаного в рецепті часу. Настоювати готовий розчин можна як при кімнатній температурі, так і укутавши в товсту тканину або витримуючи в нагрітій духовці.
Останній варіант, при якому настої, укутані щільною вовняною тканиною охолоджуються повільно, називається напаром.
Готовий настій фільтрують через часту марлю або бавовняну тканину.
Якщо при нагріванні, настоюванні і проціджуванні об'єм зменшився, в нього можна долити кип'ячену воду, доводячи вміст до необхідної по рецепту кількості.
Холодний спосіб приготування настою
При холодному способі подрібнені частини рослин заливають кип'яченою водою кімнатної температури і настоюють в посуді під щільно закритою кришкою, після чого також фільтрують через тонку тканину або марлю.
Пропорції сировини і води найчастіше складають 1: 10. Настої сильнодіючих рослин, особливо тих, що містять отруйні речовини, найчастіше готують дотримуючи співвідношення 1: 20, 1: 30 і т. д.